Muzikant feest bruiloft muziek

Muzikant entertainer

Een muzikant of entertainer laat zich definiëren als iemand die muziek maakt en ten gehore brengt. Dit kan zowel met een instrument gebeuren als met de menselijke stem. Sommige muzikanten entertainers componeren of improviseren hun muziek zelf of met collega's, maar de meesten muzikanten entertainers brengen muziek die door een derde is geschreven ten gehore.

Soorten muzikanten entertainers
Muzikanten en entertainers kun je onderscheiden in meerdere groepen, bijvoorbeeld instrumentalisten zoals blazers, strijkers en toetsenisten, en vocalisten, maar ook naar specialismen binnen de muziek, bijvoorbeeld klassiek, lichte muziek en popmuziek muzikant.
Muzikanten die klassieke muziek spelen en zich groeperen worden een orkest genoemd, bij kleine groepen ook wel kamerorkest of ensemble. Tevens wordt bij klassieke muzikant de samenwerkingsvorm vaak genoemd naar de instrumenten of combinatie daarvan en het aantal personen, bijvoorbeeld strijkkwartet: vier personen die een strijkinstrument, zoals viool of cello bespelen. Een orkest hoeft echter niet per se (alleen) klassieke muziek te spelen, een orkest kan ook bijvoorbeeld lichte muziek brengen.

In het geval van popmuziek wordt vaak het Engelse woord band gebruikt, of het Nederlandse popgroep. Een typische samenstelling van een popgroep bestaat uit: gitaar, basgitaar, drums en een vocalist, soms nog aangevuld met een toetsinstrument zoals piano of keyboard, en/of een tweede gitarist of blazers. Deze combinatie blijkt een uiteenlopende reeks van klanken en stijlen te kunnen produceren, zoals blues, rock, reggae of pop.

Musici worden meest onderscheiden door het instrument dat men speelt. Zo heet iemand die viool speelt een violist, en iemand die gitaar speelt een gitarist. Echter ook componisten en dirigenten worden onder de musici gerekend.